Tarina

Villa Cawén on Uusi-Oittilan, Uudentalon maatilan päärakennus. Se on siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1890, jota aiemmin se oli Vilppulan tilan päärakennus. Rakennus oli omana aikanaan erityisen komea. Myöhemmin siihen on lisätty verantoja sekä muutettu eteisiä ja salin kattoa. Taloa asuttiin viimeksi 1960-luvulla, minkä jälkeen se oli kolmen vuosikymmenen ajan vuokrattuna saksalaiselle Werner ja Rosemaria Bartschin perheelle kesäasunnoksi.

Alvar Cawén

Alvar Cawén
Kun Maamiesseura vuonna 1997 vuokrasi talon sen omistajalta Hannu Uusitalolta, päätettiin talolle antaa nimi Villa Cawén taiteilija Alvar Cawénin mukaan.

Alvar Cawén (1886–1935) syntyi Oittilassa Mutasen pappilassa. Hän muutti isänsä Frans Cawénin kuoltua äitinsä lapsuudenkotiin Ilolan kartanoon Porvoon lähelle.

Korpilahtelaisuus on tavoitettavissa hänen maalauksissaan Kehtolaulu, Uunin liepeillä ja Sydänmaan torppa. Myös myöhäisten alttaritaulujen taustamaisemia voi pitää Päijänteen maisemien sisäisinä muistumina.

Cawén, Alvar Kehtolaulu museo/om.: AT kokoelma: Hoving ajoitus: 1921

Alvar Cawén oli Uudentalon isännän Uunon hyvä ystävä ja vietti kesiään tämän luona asuen joko Uudentalon kamarissa tai silloisessa talon piharakennuksessa. Tuohon aikaan osaltaan Cawénin vaikutuksesta Oittilan kulttuurielämä kukoisti.

Nuotanveto
Nuotanveto, Alvar Cawén 1926. Gerda ja Salomo Wuorion kokoelma, Ateneum
Alvar Cawén maalaa